Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü

Göç Sertifika Programı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde, Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi ve Konrad Adenaeur Vakfı Türkiye Temsilciliği iş birliğinde, 15-19 Şubat tarihlerinde çevrimiçi Göç Sertifika Programı düzenlendi.

ÜNİVERSİTEMİZ EV SAHİPLİĞİNDE GÖÇ SERTİFİKA PROGRAMI DÜZENLENDİ

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde, Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi ve Konrad Adenaeur Vakfı Türkiye Temsilciliği iş birliğinde, 15-19 Şubat tarihlerinde çevrimiçi Göç Sertifika Programı düzenlendi.

Üniversitemiz öğrenci ve akademik personelinin büyük ilgi gösterdiği programa yapılan bine yakın başvuru arasından seçilen 100 katılımcı beş gün boyunca düzenlenen on oturumda Türkiye’de alanın önde gelen akademisyen ve uzmanlarından göç konusunu çok boyutlu olarak dinleme fırsatı buldu.

Üniversitemiz Stratejik Araştırmalar Merkezi ve BİİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü organizasyonuyla gerçekleşen programın açılışında, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, Konrad Adenaeur Vakfı Türkiye Temsilcisi Walter Glos, Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. M. Murat Erdoğan ve ayrıca Üniversitemizi temsilen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suat Uğur, BİİBF Dekanı Prof. Dr. Ercan Sarıdoğan, Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Turgut Demirtepe yer aldı.

Bir hafta süren eğitimde, Türkiye’deki mülteciler ve sosyal uyum, göç terminolojisi, düzensiz göç, diaspora ve yurtdışı Türkler, popülizm ve radikalleşme gibi konular ele alınırken, ayrı bir oturumda Birleşmiş Milletler Kuruluşlarından Uluslararası Göç Örgütü ve Mülteciler Yüksek Komiserliği temsilcileri göç alanında Türkiye’de yürüttükleri faaliyetlere yer verdi. Göç Süreç Yönetimi Deneyimleri özel oturumunda ise, Çanakkale Belediyesi, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği ve Afgan mülteciler tarafından kurulan ARSA Derneği temsilcileri göç ve mültecilere yönelik çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.

Programın Göçmen bavulu adlı son oturumunda, deneyimsel öğrenme metoduyla katılımcılar, Türkiye’ye göç eden mültecilerle buluşarak göç hikayelerini bizzat kahramanlarından dinleme fırsatı yakaladı. Etkileşim ve duygu paylaşımının yoğun olduğu oturum katılımcıların büyük ilgisini çekti.

Sertifika programının 10 oturumdan en az 8’ine katılan ve program sonunda bin kelimelik düşünce yazısı hazırlayanlar sertifika almaya hak kazandı.